onsdag 10. oktober 2007

Praksis




Neste uke skal vi ut i praksis, og det er mange tanker og følelser som gjør seg gjeldende i så hensende. Hva er viktig for meg de neste tre ukene? Det er nok mye forskjellig det, men jeg føler at Imsen setter ord på mange av de følelsene jeg kjenner på i forkant av den kommende perioden i praksis.

I boken nevnt ovenfor står det blant annet å lese at helt nye og uerfarne lærere er opptatt av kontroll over klassen, av innhold og praktisk opplegg i timen, og av hva elever, foreldre og kolleger synes om dem. Nå er det lenge til jeg er ferdig lærer, men som student i praksis er det merkelig hvor nær tilknytning jeg føler til det Imsen skriver om lærerrollen og utviklingen hos lærere etterhvert som tiden går. For Imsen skriver også at etterhvert som tiden går synes erfarne lærere å være mer opptatt av omsorg for elevene. Lærere gjenoppdager elevene etterhvert, men det tar tid og krever erfaring. Det er vel kanskje en av utfordringene som student, at en har lyst til å lykkes med alt og alle, men så føler en så ofte at en kommer til kort. Da er det godt å kunne dykke ned i fagkunnskap, og faktisk få nyttige og godt dokumenterte input som bekrefter at det en føler og tenker langt fra trenger å være så ille som en selv ofte føler og tror. Det er godt å bli minnet på at jeg er midt i en læringsprosess, og den vil faktisk vedvare livet ut.

Praksis kommer til å bli travelt, og lærerikt. Og som jeg har skrevet ovenfor så er jeg selvsagt inneforstått med at praksis er min vei til læring som student, men allikevel er det så vanskelig å akseptere at jeg ikke kan bedre allerede. Det er da jeg må minne meg selv på et viktig begrep både i yrkessammenheng og ellers i livet, nemlig livslang læring. Det er et begrep som uttrykker at utdanning og opplæring ses på en prosess som skal skje livet gjennom. Uttrykket understreker betydningen av vedvarende læring som ledd i individets beredskapsholdning ovenfor et samfunn med skiftende krav til personlig og yrkesmessig tilpasning. Livslang læring forutsetter et samspill mellom ulike læringsmiljøer, ut fra den tanke at læring og utvikling finner sted i alle samfunnets miljøer og på alle tidspunkter i menneskers liv. Og det er da tanken slår meg hvor heldig jeg egentlig er som opplever at livet oppleves som mange ulike prosesser, noen lette, andre vanskeligere, men alle er de med på å gi meg økt kunnskap og innsikt.

Et av yrkene hvor livslanglæring er helt fundamentalt må være læreryrket. I læreryrke hare vi med mange forskjellige mennesker å gjøre, noe som innebærer at alle de vi møter i skolen opplever ulike prosesser til enhver tid, som gir dem økt styrke eller gjør dem mer sårbare. Praksis blir en viktig prosess for meg som menneske og for min utdannelse, derfor håper jeg at praksis vil bli en fin tid.

4 kommentarer:

Maria_86 sa...

Hei Liv!
Takk for eit fint og tankevekkande innlegg! HEr har eg mykje å hente, du sett ord på ting som eg trur mange jobbar med no som det nærmar seg praksis. Me vil så gjerne få alt til heilt perfekt, flotte kreative opplegg til timane, god kontakt med elevane, kontroll i klasserommet osv.Og det er ikkje alltid like lett å møta kvardagen når ein ikkje synest ein får til desse tinga. Men det er jo nettopp slik me lærar! Fint at du visar til Imsen, eg kom faktisk ikkje på at det går an til å læra av andre sine smarte ord òg:) Så fordi om det kjem til å bli travelt og kanskje utfordrande å vera i praksis, trur eg at me kjem til å klara oss fint, forhåpentlegvis med mange nye og gode erfaringar i bagasjen vår vidare!
Klem Maria.

Brit Elin Mølstre sa...

Hei Liv
Her var det mye SANT, vi kjenner vel alle på hvor vanskelig det er med full kontroll fra start. Heldigvis er det derfor vi har øvingslærer og teoribøker - Lesestoffet er nok desverre litt forsømt fra min side enda - men det er rikelig med tid. Vi må fokusere på omsorg av elevene som du sier da tror jeg mye av det andre kommer av seg selv. Det er utrolig hva en får til når en vil noens beste.
Lykke til med forberedelser og praksis.
Brit Elin:)

Oddveig sa...

Hei hei Liv!
I dette innlegget synes eg du får satt ord på mykje av det som mange nok tenkjer. Me vil jo alle gjerna ha kontroll når me skal ut å prøva oss i praksis, men som du skriv, er ikkje det alltid like lett. Då er det godt å veta at me har bøker, praksislærarar og medstudentar å støtta oss på!

Eg håper at du får ei kjempefin praksistid, og eg misunner alle dei elevane som får ha deg! Dei er kjempeheldige!
God klem frå Oddveig

May Britt sa...

Det var mange gode ord her Liv som jeg kan ta med meg i neste praksisperiode. Jeg er også blitt mer bevisst på hvordan læreryrket faktisk er en livslang lærings prosess.