torsdag 4. oktober 2007

Motivasjon

I en pedagogisk ordbok står det at motivering er å framkalle en tilstand hos et individ som får det til å gjøre noe. Ikke alltid en lett oppgave, uansett alder vil jeg tro. Videre står det at å skape motivasjon kan skje på mange ulike måter, f.eks. ved å utnytte eksisterende interesser hos individet, ved å skape et behov eller ønske hos individet om å utføre handlinger. Det er det en på fagspråket kaller indre motivasjon, og det er den motivasjonen vi helst vil ha fram. Men vi har også ytre motivasjon som handler om å lokke, true eller straffe individet, slik at individet får gjort det som er ønskelig.

Hvorfor tar jeg så opp dette med motivasjon nå? Jo fordi at når vi hadde om motivasjon ifjor så tenkte jeg at motivasjon handler enten om indre eller ytre motivasjon, og får vi ikke den indre driven fram i individet ja da får vi bruke lokkemidlene vi har får hånd. Men så har tanken slått meg at det finnes nok mange mennesker som er motiverte for ulike utfordringer og gleder seg til å høste nye erfaringer og kunnskaper, men som allikevel ikke finner noen glede i arbeidet som ligger foran dem, til tross for at de har en indre motivasjon. Jeg har tenkt veldig over den problemstillingen, og forstått at mine etablerte skjemaer på området trengtes å utvides.

Løsningen ble Imsen, som forteller meg at en ikke må ekskludere kultur og kontekst når en skal forstå motivasjon. Med andre ord er det sosiale samspillet uhyre viktig, og atter en gang har jeg fått bekreftet hvordan det sosiale og det teoretisk faglige går hånd i hånd. Og ikke minst har jeg fått meg en kraftig påminner om hvilken negativ eller positiv påvirkning jeg kan ha på omgivelsene og motivasjonen tiul mine medmennesker gjennom hvem jeg er og hvordan? Spørsmålet mitt er om vi mennesker er klar over hvor mye vi kan påvirke andre sin glede og motivasjon, og om vi er vårt ansvar nok bevisst?

4 kommentarer:

Ragna sin hobbyblogg sa...

Hmmmmmm...Ja Liv, dette er noko å fundera over ja. Eg trur at eg ikkje alltid er like bevisste på at andre menneske sin motivasjon blir påverka av kva eg gjer og korleis eg er.
Me får øva oss til å fungera som drivarar for god motivasjon. Utfordringa blir jo korleis ein skal skapa indre motivasjon.
Du har i dag motivert meg til å reise på hyttetur, gode argument og god haldning - det var bra, takk skal du ha:)

Brit Elin Mølstre sa...

Hei Liv
Tankevekkende innlegg, at vi påvirker hverandre og hverandres motivasjon er vel noe vi gjerne vet men ikke tenker over i hverdagen. Ihvertfall er det vel meningen at den dagen en har overskudd er det den som drar og når en annen har overskudd neste dag drar den (jamfør fuglene på vei sørover.) Men av og til blir det uorden i rekkene og hva skjer da....? Ihvertfall fikk du meg til å tenke på mitt ansvar for å dra flokken.
Brit Elin:)

May Britt sa...

Du setter fingerene på noe som er utrolig viktig og som jeg må si jeg fremdeles ikke helt hadde sett sammenhengen i. Men det ble utrolig logisk når du bare fikk satt ord på det. Det er jo noe av det vi faktisk har hatt og lest litt om i år, men jeg har bare ikke koblet det til motivasjon. Je g hadde store problemer med å "forstå" motivasjonen i fjord og syntes det var et vanskelig aspekt å skulle få inn i undervisningen i praksis, men mulig det blir noe lettere nå når du har fylt inn tomrommet hos meg så jeg fikk sett sammen hengen. Et nyttig og lærerikt innlegg for meg i hvertfall.

Linn Jakobsen sa...

Heisann Liv
flott innlegg! jeg har aldri forstått dette med motivasjon helt riktig,men etter å ha lest innlegget ditt, gikk det et lys opp for meg. Takk for at du satte ord på dette utrolig viktige emnet!
Lykke til videre:)